İnsan Dilinin İlk Kelimesi: 'Bekos'

Bir insan, doğduğu günden itibaren bir odaya kapatılıp kimseyle iletişime geçmeden büyürse kendi başına konuşabilir mi? Diyelim ki konuştu. İlk kelimesi sizce ne olurdu?

Bu yazıyı yazmamda ve bu soruları sormamda bana ilham veren kitap Paul Auster'ın New York Üçlemesi'nin ilk kitabı olan "Cam Kent" oldu. Kitabı iki gün önce okumaya başladım. Kitap oldukça ilgi çekici bir polisiye romanı. Kitap incelemesini ayrıca yazacağımdan kitapla ilgili detayları hemen geçerek asıl konumuza gelmek istiyorum. Kitabın mevcut olaylar silsilesinde çok önemli bir karakterimiz var: Peter Stillman. Kendisi ilk konuşmaya başladığı andan itibaren ne olduğunu anlayamadan kalakalacaksınız. Önce otizimli olabileceğini düşündüm ardından başka yerlere gidiyor olaylar hayali karakterler mi şizofren mi çıkacak Peter ne diyor nee nasıl derkeeennn! Öğreniyoruz ki Peter babası tarafından yıllarca bir odada kendisiyle hiç bir iletişim kurulmadan tutulmuş. Elbette konuşamıyor uzun bir süre ve evden kurtarıldıktan sonra (nasıl olduğunu merak edenler kitabı mutlaka okusun) tedavi görmeye başlıyor. Sonrasında konuşmaya başlıyor ama nasıl bir konuşma...

Peter Stillman ile bu çarpıcı tanışıklığımızdan sonra olan bölüm bizi milattan önce 7.yüzyıla götürüyor. Belki duyanınız göreniniz vardır bu hikayeyi:
Mısır Firavunu Psamtik, MÖ 7. yüzyılda iki bebeğini dış dünyadan ayırarak onlarla hiç konuşamaması öğütlenmiş bir hizmetçi eşliğinde büyütüyor. Heredotos'un aktardığına göre her şeye rağmen bu çocuklar konuşmayı öğrenmişler. Ağızlarından ilk çıkan sözcük ise Frigya dilinde 'bekos' yani 'ekmek' olmuş.

Bu ve buna benzer deneyler yıllar içerisinde çoğu kez tekrarlanmış. Amacı ise kişinin kendini ifade etmek için bir dil yaratıp yaratmayacağını görmek ve yaratırsa bunun hangi dil olacağı sorusuna cevap bulmak.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? İnsanlar ilk doğduğu andan itibaren dünyadaki yaşamdan izole bir şekilde büyürlerse yine de konuşmayı başarabilirler mi? Konuşmak, iletişim kurmak insanın doğuştan gelen bir bir becerisi midir? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)