2019 Hasar Raporu

Hepinize kısa bir aranın ardından merhaba.
2019'a veda edip yeni yılı karşılamamıza bir hafta kala eminim siz de şöyle "neler kaybettin dön bir bak istedim" adlı derbeder flashback çalışmaları yapıyorsunuzdur. Bu süreci kendimizi yiyip bitirmeden aksine yeni yılda bize faydalı olabileceğini düşündüğüm bir sorgu listesi hazırlamaya karar verdim. Aslında bu benim kendi versiyonum ve siz bu listeyi kendinize uyarlayarak daha faydalı hale getirebilirsiniz. Bu yıl benim için nasıldı, kimler geldi kimler geçti... Neler yapmayı planladım, neleri yapamadım ve en çok da neden yapamadım konusuna odaklanmak istiyorum. Çünkü neden yapamadığımı bilirsem yeni yılda kendime yüklenmek ve yanında yapıldı tiki olmayan listeme gözümde yaşlarla bakmak yerine daha gerçekçi ve kendime iyi davrandığım bir yıllık plan oluşturabilirim. Bunların sonucunda ise kendime bir hasar raporu çıkarıp 2020'ye tertemiz bir sayfa açarak başlamaya çalışacağım.

  • 2019'da yapılacaklar listesini hazırlamadan önce onları yapabilmek adına ne gibi hazırlıklar yaptın?

Hazırlık bence en en önemli konu. Çünkü her yıl hiçbir hazırlık yapmadan sadece istekler üzerine kurulu bir liste hazırlıyoruz ve yıl boyunca sadece o şeyi yapabilmek için dilekler denizinde boş kulaçlar atıp duruyoruz. Bu da sadece suyun yüzeyinde duracak enerjiyi veriyor bize. İlerleyebilmek içinse daha fazlası gerekli. Eğer geçen yıl suyun üzerinde durmayı başarabildiğiniz bir konu varsa bu yıl yapmak üzere listenize ekleyebilirsiniz. Böylece hazırlık evresi tamamlanmış bir maddeniz olacak. Örneğin Erasmus'a gitmeyi istiyordunuz. Ama hiçbir dil eğitimi almadınız, ortalamanız konusunda hiç çaba sarf etmediniz ve sadece istediğiniz için yazdıysanız bütün yılı gereken ortalamayı elde edebilmek, dilinizi Erasmus sınavından gerekli puanı alabilmek için geçirmiş olabilirsiniz. O halde bu yıl tam zamanı. 



  • Listendeki bu maddeyi gerçekten kendin için mi istedin?
Bazen de sorunun çözümü ne istediğini bilmekten geçiyor (hatta her zaman). Çevremizdeki insanların ne söylediğini ya da ne istediğini kulak arkası edebilmek hepimizin zorlandığı bir konu. Hele de bu insanlar sevdiklerimizse konu içinden çıkılamaz bir hale geliyor ve bazı şeyleri kendi isteğimizmiş gibi sahiplenmeye çalışıp bu yalana herkesten çok kendimiz inanabiliyoruz. Eğer kendinize koyduğunuz hedef bu türden bir şeyse durup düşünmenin zamanı gelmiş de geçiyordur belki de. Eğer yanına tik atamadığınız madde kendi içinizden gelen istekle oraya yazılmadıysa kendinizi suçlamak yerine derin bir nefes alıp sadece kendi istediğiniz yoldan gitmek için cesaret gösterme zamanı.

  • Asla-Kesinlikle Listesi
Yıl boyunca neleri "asla yapmam" dediğimize bakmakta yarar var diye düşünüyorum. Çünkü hayatta bu kadar keskin olmak ya da olmaya çalışmak altından kalkamayacağımız sorumlulukları üzerimize yıkabilir. Aynı şey "kesinlikle yapacağım" derken de oluyor. Alt alta yazdığınızda kendinize ne kadar yüklendiğinizi fark edeceksiniz.

  • Arka'daş'- Arka'taş' Listesi
Bu yıl hayatınıza yeni giren ya da uzun yıllardır hayatınızda olan insanların listesini yapın. Bu insanlarla ne kadar zaman geçirdiniz, hangileri size iyi geldi ya da siz onlara iyi geldiniz? Hangilerini yeni yılda hayatınızda tutmak sizi daha huzurlu bir insan yapacak bir gözden geçirin. Aralarında size arkataşlık yapanlar varsa yeni bir cesaret gösterisi için kolları sıvamanız gerekebilir.

Elbette bu listeyi de örnekleri de arttırmak mümkün. Siz de kendi listenizi oluşturursanız bana mutlaka yazın.
Keyifli bir hafta olsun. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)