Harfler ve Notalar



"Zaten, bir cümle yazmak aynı zamanda beste yapmak değil midir ?"



    Hepinize merhaba;
Hasan Ali Toptaş'ı ne kadar çok sevdiğimi yazılarıma şöyle bir göz gezdirenler bile artık biliyordur diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde de Hasan Ali Toptaş ile biraz sohbet etmeye ihtiyacım oldu ve Harfler ve Notalar'ı yeniden okumaya başladım. İki değil üç, dört, beş... Bazen açıp sadece işaretlediğim yerleri okuyorum ve her seferinde de ayrı bir mutlulukla doluyor içim. 

    Hasan Ali Toptaş bu kitabında onun hayatını, yazın yaşamını etkileyen yazarlardan, kitaplardan, hikayelerden, olaylardan bahsediyor; anılarını anlatıyor. Harfler ve Notalar'ı okuduktan sonra şöyle bir kenara bırakamayacaksınız. Ara ara aklınıza gelecek mutlaka. İşte o zamanlarda bilin ki ihtiyacınız olan şey bir dost. Ve daha güzel bir şey olamayacağından eminim ki bu dost Hasan Ali Toptaş. Kitabı elinize alır almaz bir mektupla başlıyorsunuz. Bu mektup size yazılan bir "Okuyana Mektup". Sonra oradan hoop Hasan Ali Toptaş'ın hala oğlum diye bahsettiği Kafka ile sohbetlere dalıveriyorsunuz. Okurken mutlaka yanınızda bir kağıt kalem bulundurmanızı öneriyorum çünkü geniş bir okunacaklar listesi yapmanız gerekebilir. Cioran, Proust, Yaşar Kemal, Kundera, Borges, Dickens, Orhan Pamuk, Oğuz Atay,Calvino, Yusuf Atılgan... Bu liste o kadar uzar ki sayamayacağım kadar çoklar.



    Hasan Ali Toptaş okuyanlar "sözgelimi" kelimesinin kullanımına dikkat etmiştir diye düşünüyorum. Harfler ve Notalar'ı ilk okumaya başladığımda da gördüğüm bütün sözgelimi kelimelerinin altını çizip bir yerden sonra nedense bırakmışım. Sadece sözgelimi değil çok tanıdık olduğumuz Denizli ve Sinemacı Şerif de yine bizimle bu kitapta. Ayrıca Bin Hüzünlü Haz ve Uykuların Doğusu kitaplarıyla ilgili bir kaç bahse de yer vermiş yazar. Hatta Uykuların Doğusu romanından bu kadar bahsettiğini unutmuşum, o kısımları okurken hemen Uykuların Doğusu'na da başlama hevesiyle doldu içim. Neyse ki kitaplıkta vardı. En kısa zamanda başlamak üzere gözüm üzerinde.

Daha önce okuduğumda aldığım ve okuyamadığım başka kitaplar da olmuş tabii. Sayfaların arasından Hasan Ali Toptaş'ın "Biz seninle böyle anlaşmamıştık " bakışlarını görüyor gibiydim. 

    Hasan Ali Toptaş'ı severek okuyanlar için çok daha anlamlı olacağını düşünsem de hiç okumayanlar için de merak uyandırıcı olacağından şüphem yok. Her dostunuz sizinle böylesi bir sohbeti yanı başınızda dursun diye bırakmaz. O yüzden kıymetini bile bile mutlaka ama mutlaka okuyun derim.

Sevgiler...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)