Çocuk Yaşlarda Okunması Gereken 10 Kitap




    Herkese merhaba;
  Instagram hesabım üzerinden, tatilin de başlamasıyla, gelen mesajlarda en sık sorulan sorulardan biri çocuk kitaplarıyla ilgiliydi. Ben de bu nedenle şöyle gözüme en çarpanlardan bir kaçını seçip size fikir olabileceğini düşündüğüm bir yazı oluşturmak istedim. Bu kitaplardan çoğunu bence yetişkinler de severek okuyacaktır. Dilerseniz bir başka yazımda bu kitapların fantastik türlerine de bakabiliriz sizinle. 






    101 ATASÖZÜ 101 ÖYKÜ / SÜLEYMAN BULUT



   Giderek daha az kelimeyle konuşan ve atasözü, deyimlerden habersiz bir nesil geliyor. Bunu düşünecek olursak da "101 Atasözü 101 Öykü" bu yaz çocuğunuz için güzel bir seçenek olacaktır diye düşünüyorum. Atasözleri, çocukların sıkılmadan anlayabileceği bir şekilde öykülerle anlatılmış. Bu kitabın bir de deyim versiyonu bulunmakta. O da eminim çok faydalı olacaktır. Aynı zamanda çocuklarınızın gireceği sınavlara da katkı sağlayacak nitelikte bir kitap.





    DEMİRYOLU ÇOCUKLARI / EDITH NESBIT 


   Hemen hepimizin ilkokul yıllarında zorunlu okuduğu kitaplardan biriydi "Demiryolu Çocukları". Kahramanlarının çocuk olması ve anlatılmak istenenin kısa cümlelerle ifade edilmiş olması ile çocukların okurken sıkılmayacağı aksine meraklarını cezbedici bir kitap. Kitapta işlenen temel duygular ise sevgi, saygı, paylaşmak, yardımseverlik ve aile... Özellikle her çocuğun okuması gereken kitaplardan.





    TUNA'DAN UÇAN KUŞ / GÜLTEN DAYIOĞLU


   Ben Gülten Dayıoğlu kitaplarıyla ilkokul yıllarında fazlasıyla haşır neşir olmuş bir çocukluk geçirdiğimden bu listeye de bir kitabını eklemek istedim. Size kitapları çocuklarınızla seçmenizi öneririm. Böylece kitap okumayı zorunlu ve anne babası tarafından mecbur bırakılarak yapılan bir eylemmiş gibi algılamasının önüne geçebilirsiniz. Birlikte seçerken Gülten Dayıoğlu'nun başka kitaplarına da bakın derim. Çocuğunuzun seveceği bir başka kitabını da seçebilirsiniz.






    80 GÜNDE DEVRİ ALEM / JULES VERNE


   Çocukların hali hazırda oldukça zengin olan, dünya gerçekleriyle henüz körelmemiş hayal dünyalarını daha da heyecanlı bir maceraya sürükleyecek çok dolu bir kitap "80 Günde Devri Alem". Pek çok yayınevinde çevrisini bulabilirsiniz. Daha kısa özeti şeklinde versiyonları da bulunmakta. Çocuğunuzun yaşı ve algılama becerisine göre uzun ya da kısa çevrisini alabilirsiniz.






    MERCAN ADASI / ROBERT MICHAEL BALLANTYNE


    Yine kahramanları çocuk olan, çocukların hayal dünyasının gelişimine katkı sağlayacak nitelikte bir kitap. Ben yıllar sonra "Sineklerin Tanrısı"nı okurken yıllar öncesinde "Mercan Adası"nı okurken duyduğum heyecana kapılmıştım. "Mercan Adası" ile ilgili belirtmem gereken bir şey var ki olaylar tek bir yerde geçtiği için belki biraz durağan gelebilir. Evet "Mercan Adası" da çocukluk yıllarında okunması gereken kitaplardan bana kalırsa. Ancak burada en önemli şey çocukların okuma bilinci ve kitap sevgisi kazanması. Bu yaşlarda faydalı olacak diye zorla okutulan kitaplar ne yazık ki ileriki yaşlarda çocukların kitap okumayı sevmemesi olarak geri dönebilmekte. Çocuğunuzu daha iyi tanıyacağınızdan tercihi size bırakıyorum.






    BEYAZ DİŞ / JACK LONDON


   Yine bir macera romanı. Bana kalırsa yetişkinlerin de çok severek okuyabileceği bir kitap. Hatta çocuğunuza okutmadan önce siz okuyabilir, ona kitabı okumasında da yardımcı olmuş olursunuz. Sonrasında kitapla ilgili konuşmanız da çok etkili olacaktır. 






     İNCİ / JOHN STEINBECK


   Benim her yaşımda okumaktan büyük zevk alacağım bir kitap İnci. Hatta daha önce klasik okumamış bir yetişkinseniz sizin için de harika bir başlangıç olacaktır. Hüzünlü, heyecan dolu, çok güzel mesajlar barındıran bu kitap her çocuğun okuması gerekenler arasında en üst sıralarda yer almalı.






    ŞEKER PORTAKALI / JOSE MAURO DE VASCONCELOS


   Yine hem yetişkinlerin hem de çocukların okuyabileceği bir roman. Oldukça duygu yüklü bir kitap olduğunu belirtmeliyim. Zeze'nin sözlerinin yıllardır etkisini kaybetmeden hayatımızda büyük öneme sahip olduğunu düşünürsek çocuk yaşlarda okumanın etkisi yadsınamaz bir güzellikte olacaktır.






    MOMO / MICHAEL ENDE


   Her yaştan insanın okumaktan büyük zevk alacağı bir kitap Momo. Zaman kavramının önemini temeline alarak yaşarken neleri kaçırdığımızı çok akıcı bir biçimde anlatan bu kitap çocuğunuzun aynı zamanda da sizin yaşamı algılayış biçiminize ve bu algılayışın gelişimine büyük fayda sağlayacaktır.






    KÜÇÜK PRENS / ANTOINE DE SAINT-EXUPERY

   Küçük Prens'i sevmeyenimiz ve bilmeyenimiz yoktur. Her yaştan okuyucunun  okurken çıkardığı anlamların ve yaşamına yansımalarının farklı olduğu bir kitap Küçük Prens. Geçtiğimiz yıl beyaz perdeye de çok güzel bir uyarlaması gerçekleştirildi. Çocuğunuza kitabı okuduktan sonra filmini de izleterek hayal ettiklerinin canlandırılışını görme fırsatı sunmuş olursunuz. 





    Kitapları sıralarken küçük yaşlarda okunabileceklerden daha ileri yaşlarda okunacaklara doğru sıralamaya çalıştım. En doğru tercihleri çocuğunuzla birlikte seçerek siz yapacaksınızdır elbette. Burada saydıklarımın üzerine eklenecek onlarca kitap daha vardır. Ben sadece bir kaç alternatif sunmak istedim. Çocuğunuzun kitap okumayı sevmesinde ve kitap okuma alışkanlığı kazanmasında en önemli faktör çevresinde örnek görmesidir. Yani çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız öncelikle ebeveynler olarak siz okumalısınız.
Keyifle okumalar.





Yorumlar

  1. 80 günde devri alem ve mercan adası efsanedir diğerlerine kıyasla

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)