Okuma Alışkanlığı Kazanmak





    Kitap okumaya herkes gibi okuma yazma öğrendiğim yaşlarda başladım. Çok şanslıyım ki düzenli okuma alışkanlığını da aynı yıllarda kazandım. Etrafımda kitap okumak adına örnek alacağım çok kişi vardı ve bu alışkanlığı kazanmam çok da zor olmadı.

    Elbette herkes benim kadar şanslı olmayabilir. Kitap okumanın önemini geç yaşlarda fark etmiş olabilirsiniz ya da çok küçük yaşlarda ağır klasikleri burnumuza dayayan öğretmenlerimizin hatalı davranışları hevesinizi kırmış olabilir. Belki de çok okuyordunuz ama okul, iş, belki çocuklarınız hayatınıza taht kurup okumalarınızı aksatınca geri dönememiş olabilirsiniz.

    Ben de şimdi bu zamana kadar edindiğim deneyimlerden yola çıkarak ufak tefek önerilerde bulunacağım size. Faydalı olabilirsem ne mutlu.


1.LİSTE YAPMAK

Okumak istediğiniz kitapların listesini yaparak başlayabilirsiniz. Bu listenin gerçekçi bir liste olması çok önemli. Yıllık, aylık ya da haftalık olarak yapabilirsiniz.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için yeni adımlar atıyorsanız haftalık yapmanızı tavsiye ederim. Hedeflerinizi zamanla büyütürseniz kendinize olan güveniniz sarsılmaz; okuma hevesiniz de kırılmamış olur.
Liste yapmanın bir diğer faydası ise yazının kalıcılığı. Aklımızdan geçenleri yazıya dökmek aslında kararlılığımızın da ilk adımı oluyor. Hele ki listeden kitapları okudukça yanına bir tik atmak sizi daha da motive edecektir.


2.KİTAP ALIŞVERİŞİ

Size ikinci önerim ise kitap alırken büyük heyecanlara kapılıp okumak istediğiniz kitapların hepsini bir anda almamanız. Bunun ilk sebebi hepsi için heyecan duyup nereden başlayacağınızı bilemeden biraz ondan biraz bundan derken kendinizi yarım kalmış kitaplar yığınının arasında bulup 'yapamıyorum ben bu işi' deyip bırakabilirsiniz. Ama belirlediğiniz küçük hedeflerle bitirdikçe kitap almak hem kitaba olan heyecanınızı taze tutacak hem de kararlı adımlarla ilerlemenize yardımcı olacaktır.

3.ORTAM HAZIRLAMAK

Listelerimizi yaptık, okumak üzere kitabımız da hazır ama bizi yerimizden kaldıracak o gücü bir türlü bulamıyorsak etrafımızı biraz güzelleştirmekle işe başlayabiliriz. Evin sakin bir yerine geçip bir çay ya da kahve eşliğinde belki biraz müzik, seviyorsanız bir kaç mum yakıp kendinizi motive edebilirsiniz. Evde bunu yapabilecek bir yer yaratamıyorsanız, örneğin öğrenciyseniz ve yurtta kalıyorsanız kütüphanelere giderek okuyabilirsiniz. Hem çabalamanıza da gerek yok kütüphane ortamları en okumak istemeyen yanınızı bile uyandırmaya yetecek atmosfere sahip.
Kapalı ortamlar bana göre değil diyorsanız da bahar geliyor çok şanslısınız. Alın kitabınızı, kendinize içecek bir şeyler yapıp atın çantanıza yayılın çimlere. Daha güzelini düşünemiyorum bile...

4.KURAL KOYMAK

Bu önerim en önemlilerinden biri bana kalırsa: kural koymak ! Bunu hedef belirlemek olarak da adlandırabiliriz. Şöyle ki kendinize dakika ya da sayfa hedefi koyun. Bunlar olabildiğince gerçekçi ve sürekli kurallar olmalı. Örneğin her gün yarım saat okumak. Yapılan araştırmaların çoğu da zaten yirmi bir gün boyunca tekrarlanan davranışların alışkanlık olarak kazanılabildiğini göstermiş. Kendinize bu iyiliği yapmak için üç hafta boyunca küçük adımlarla ilerleyin. Okuma alışkanlığı kazanmamanız için hiç bir neden olmadığını göreceksiniz.

5.KİTAP SEÇİMİ

İyi hoş, güzel güzel anlatıyorum ben ama kitap dünyası derya deniz. Nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz bu yüzden. Öncelikle kendinize sevdiğiniz bir tür belirlemekle başlayabilirsiniz. Romanlar mı size daha yakın, öyküler mi ? Yoksa şiir okumayı sevenlerden misiniz bunu belirleyerek başlayabilirsiniz. Diyelim ki roman okuyarak başlamak istiyorsunuz bu defa da hangi tür romanlar olduğu sorusunu sorun kendinize. Burada da bir cevaba ulaştıktan sonra bir kaç araştırmayla size en yakın gelen kitabı bulacaksınızdır. Ya da yola sevdiğiniz yazarlarla başlayarak çıkabilirsiniz. Burada da o yazara ait kitapların konularına göz gezdirerek en ilgi çekici bulduğunuz kitabı alarak başlayın.

6.KİTAP KULÜPLERİ

Şehrinizdeki okuma gruplarını araştırıp kitap kulüplerine katılabilirsiniz. Bir grupla birlikte okumak ve sonrasında kitabı tartışmak hem alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacak hem de hedeflediğinizden daha fazlasına ulaşacaksınız.
(Adana'da yaşayanlar için çok yakında benimle birlikte bir okuma kulübü başlıyor olacak. Siz de katılmak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.)


    Benim tavsiyelerim şimdilik bu kadar. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yazın, birlikte genişletelim bu listeyi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yalnız Kadın

İnsan Dilinin İlk Kelimesi: 'Bekos'

Ne İçindeyim Zamanın Ne de Büsbütün Dışında