Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Hikayesi



"Düşünceme göre, insanın bu iki yanı ayrı ayrı yaşayabilseler, hayatlarının bütün çekilmez tarafları ortadan kaybolup gidecek ve bu ikiliden günahkar olanı, namuslu olan ikizinin isteklerinden ve vicdan azabından kurtulmuş halde kendi yolunda ilerleyecekti."



    Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Hikayesi hem sayfa sayısının az olması hem de konusu itibariyle kısa sürede okuyup bitirebileceğiniz bir kitap.
Temel meselesine değinmek gerekirse, insanın yaratılışında içinde var olan iyi ve kötü kavramlarını ve aslında bu iyi ve kötünün birbirleriyle olan yakınlığını ele almakta. Bunların biraz daha ötesine geçersek bunlardan birini yok etmeden diğerini yaşatamamaya değinmekte.

"Sanki özüm olan iyi kişiliğimi yavaş yavaş yitiriyor ve ikinci, kötü kişiliğimin içine giderek gömülüyordum."

    Olayların alegorik bir biçimde anlatıldığını söylemeliyim. Yazar iyi ve kötü için kanlı canlı iki insan gösteriyor bize. Aynı ruhta kılık değiştiren iki farklı beden ve iki farklı insan.

Dr. Jekyll vicdanlı bir insandan Mr. Hyde gibi görenlerde ürpertici duygulara sebep olan bir caniye ruhsal olarak, bundan daha öteye geçerek hem de fiziksel olarak dönüşüyor. Dr. Jekyll olayları anlatırken ikisi arasındaki fark için şöyle diyor: "Jekyll bir babanın sahip olduğu türde bir ilgiye sahipken, Hyde'ın içi bir oğulun duygusuzluğuyla doluydu."





    Ben okurken keyif aldım. Okuma listenizde olan kitaplardan biriyse okuduğunuza pişman olmazsınız. Tam tatil çantanıza atmalık hatta. Bir güneşlenme süresinde okuyup bitirebilirsiniz. Ayrıca kitabın filmi de var dilerseniz ona da bakabilirsiniz.

Sevgiler, keyifle okumalar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)