Kendine Ait Bir Oda


"Kadınlar erkekler gibi yazıp erkekler gibi yaşar ya da erkeklere benzerlerse, çok yazık olur, çünkü dünyanın büyüklüğü ve çeşitliliği göz önüne alındığında, iki cins bile yetersiz kalırken, yalnızca bir tanesi ile nasıl idare ederiz? Eğitim, benzerlikler yerine ayrılıkları ortaya çıkarıp güçlendirmemeli midir?"




    Bir kadın, kadınların dünyasını anlatmak isterse ne yapmalıdır ?
    Tıpkı Virginia Woolf gibi kendinden başlamalıdır.

    Virginia Woolf ile henüz tanışmadıysanız harika bir tanışma kitabı olduğundan bahsederek başlamak istiyorum. Yazımında kullandığı betimlemeler ve farklı yorumlamalar benim yazarda en sevdiğim özelliklerden oldu.  Ayrıca Virginia Woolf'un en kolay okunabilir kitabı olarak anıldığını da eklemeliyim.

  Kendine Ait Bir Oda' da, İngiltere'deki kadınların sahip olamadığı haklardan, zorla evlendirilmelerine; soylu bir kadının bile kocası tarafından gördüğü muamelelerden, eğitimden yoksun bırakılan kadınlar ve çeşitli yazarların kadınlarla ilgili söylemlerine kadar pek çok şey bulabilirsiniz. 

" Faşist şiir, korkarım ki, kasabaların birindeki müzede, cam bir kavanoz içinde gördüğümüz türden kürtajla alınmış ürkütücü küçük bir cenin olacaktır."  



" Belki de artık geleceğin peşinde koşmaktan vazgeçip başıma lav kadar yakıp kavurucu, bulaşık suyu kadar bulanık bir sel halinde fikirlerin yağmasına razı olmalıydım." 

   Kitabı gördüğümüz hemen her yerde yazan " Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır." cümlesinin nedenini, kendine ait bir odanın önemini; yazarın gözünden kitabı okuduğunuzda açıkça göreceksiniz. Kadın ve edebiyat ilişkisini anlamlandıran, feminist ideolojinin en güzel temsillerinden olan bu kitabı gördüğünüz yerde alın ve Virginia Woolf'un kadınlığa fısıltılarına kulak kabartın.

"Kalbim şakıyan bir kuş gibi 
Su verilmiş bir sürgünde yuva kuran; 
Kalbim bir elma ağacı gibi 
Dallarını güdük meyvelerin eğdiği; 
Kalbim gökkuşağından bir kabuk gibi, 
Durgun bir denizde kürek çeken, 
Kalbim bunların hepsinden daha mutlu, 
Çünkü aşkım geldi bana."

Yorumlar

  1. Güzel bir içerik blogunuz yazı tipi yalnız çok göz yoruyor iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)