Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı

   Başlıktan da anlayacağınız gibi bu gün Yorgun Savaşçı romanıyla ilgili bir değerlendirme ve bilgi yazısı paylaşıyor olacağım. Bu roman benim için pek çok önem taşımakta. Öncelikle blogumda yayınladığım ilk kitap incelemesi olması sebebiyle elbette ki.  Fakat bende bir öncesi var.

   Bu romanı üniversite 3.sınıftayken okumuştum. Siyaset Bilimi öğrencileri bilirler; bize genelde ders kitapları, çeviri makaleler vs.ler dışında bir de öneri romanlar okutulur. En azından bizim öyleydi J Bu romanı çok zor bir hocanın dersinde okuyorduk ve yani kimse umursamıyor ben deli gibi altını bir defa çiziyorsam üç defa cetvelle falan çiziyorum o derece önemsiyorum. O ara da erkek arkadaşım İstanbul’a gitmemiz için planlar yapıyor, ben de ilk kez adalara gideceğim çıldırıyoum mutluluktan ama bir yığın da okumalar birikmiş... 
E ne yaptım ? Gittim ! Tabi yalnız gitmedim, yanıma romanımı da alarak gittim. Son sayfalarını dönüş günümüzde Bebek’teki Starbucks’ta okudum.(Aşağıdaki fotoğraf da orada çekildi.) Bitirdiğimde erkek arkadaşımla aramızda geçen konuşma bu gün blogumdaki ilk incelemenin bu kitap olmasına neden oldu. Erkek arkadaşım bir blog açmam konusunda beni hep teşvik ediyordu fakat ben hep aman zaman yok, kim okur, okumaz ve bunun gibi pek çok nedenden öteliyordum. O gün ama : “Bir gün blog açarsam kitap inlemesi olarak ilk bu kitabı yazacağım.” dedim. Nedenini kimse bilmiyor ama sözümün eri bir insanımdır. Duygularımla hareket etmeyi de severim. O an nasıl bir duyguda bunu söyledim bilinmez ama vardır bir hikmeti diyerek artık kitaba geçsem iyi olacak. Umarım okumayanlarınız için yardımcı, okuyanlarınız için ise aydınlatıcı bir inceleme olur. Şimdiden teşekkür ederim. 




   Kitabın geneline baktığımızda Milli Mücadele hazırlıkları ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatmaktadır. Bölümler incelendiğinde ise yer yer türk devlet geleneğine, türk milletinin savaşçı özelliklerine dair izler bulabileceğiniz; oldukça sade bir dil ve üslubun kullanıldığı, okunması gereken türk romanlarından biridir. Kitap yalnızca 'kurtuluş mücadelesi'ni değil, bu mücadelenin sonuçlarını da gözler önüne sermektedir. Tarihi roman okumayı sevenlere bu türün usta kalemlerinden biri olan Kemal Tahir ile ilgili güzel bir başlangıç olacağını düşünüyorum .
   Kitap üç ayrı bölümden oluşmakta. Bu bölümlerde anlatılan olaylar, romanın ana karakteri olan Cehennem Topçu Cemil etrafında dönmektedir. Cehennem Topçu Cemil daha evvel Kemal Tahir'in kaleme aldığı 'Yol Ayrımı' romanında bir yan karakter olarak karşımıza çıkmıştı. 
Yıllarca savaş ve terör içinde yaşayan bir milletin yorgunluğunu, Cemil'in bir yandan aşık olduğu ve evlendiği Neriman'ı alıp gitme isteği, bir yandansa içinde dinmek bilmeyen vatan sevgisi ve bu uğurda mücadele etme arzusu üzerinden çok keskin bir şekilde anlatılmış. Yıllarca gerçekleştirilen İttihat Terakki eleştirisi, hürriyet halk tarafından istendi mi yoksa halka dayatıldı mı tartışmalarına değinişi; Osmanlı Devleti'nin son dönem durumu ve bu durumun kurtuluş düşüncesine olan etkisi; dinlendikçe daha da yorulan bir halk, bir ordu, kısacası "Yorgun Birer Savaşçı" olarak en elzem noktalarına değinilerek anlatılmış. 
   Kurtuluş Dönemi'nin en önemli eserlerinden olan Yorgun Savaşçı'yı okumadıysanız muhakkak okumanızı tavsiye ederim. Bakalım Cemil alıp başını gitmeyi mi tercih etmiş, yoksa kalıp vatanı için savaşmayı mı ? Şimdiden keyifli okumalar dilerim. 

Yorumlar

  1. İyi ki de bu blogu açmışsınız o zaman diyeyim bende. Bende bugün itibari ile Kemal Tahir'in Yorgun Savaşçı kitabını devrettim. Gerçekten mükemmel bir kitap diyebilirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben Bir Gürgen Dalıyım

Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Film)